Μουσική Πληροφόρηση
Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ή αλλιώς «δημοτική μουσική» όπως συνηθίζεται να λέγεται, περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια, σκοπούς και ρυθμούς των ελλαδικών περιοχών (πλην των νεότερων αστικών). Πρόκειται για συνθέσεις που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άγνωστοι οι δημιουργοί τους, έχουν ζωή περισσότερο από έναν αιώνα ενώ οι ρίζες τους ανάγονται στην βυζαντινή περίοδο και την αρχαιότητα.
Δεν πρόκειται για ένα είδος αλλά πολλά, που χαρακτηρίζονται συνήθως από την περιοχή στην οποία παίζονται ή από την οποία κατάγονται (νησιώτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά) και συχνά συγγενεύουν με τη μουσική των όμορων λαών. Εκτός από τις περιοχές, τα παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί μπορούν να ταξινομηθούν με βάση το περιεχόμενό τους και την περίσταση στην οποία παίζονται (αποκριάτικα, του γάμου, της ξενιτιάς) ή τα μουσικά, ρυθμικά, δομικά και φιλολογικά τους χαρακτηριστικά (στροφικά, επτασύλλαβα, καρσιλαμάδες).
Στην σύνδεση που ακολουθεί επιχειρείται μια ταξινόμηση της ελληνικής δημοτικής μουσικής με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σύνδεσμοι με αναφορά στην παραδοσιακή μουσική
- Γενικά
- Αρθρα σε εφημερίδες/περιοδικά
- Τοπικές Μουσικές Παραδόσεις
- Ομογένεια / τουριστικές αναφορές
- Όργανα
- Φορείς / Σύλλογοι / Ινστιτούτα μελετών
- Παρτιτούρες
- Αρχεία Ήχου
- Δισκοκριτικές
- Εκτελεστές
- Πωλήσεις μουσικών ηχογραφήσεων
- Βιβλιογραφία-μουσικά χειρόγραφα-πωλήσεις μουσικών βιβλίων
- Διάφορα
Χίος, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Σελίδες για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική από τον Νίκο Οικονομίδη. Περιλαμβάνει παρτιτούρες σε gif, στίχους τραγουδιών και ηχητικά δείγματα σε wav.
http://www.chiosnet.gr/music/
Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Σύντομη σελίδα από τον Πρωτοπρεσβύτερο Χρίστο Κυριακόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μάρκο, που διακρίνουν την Εθνική Μουσική των Ελλήνων σε δύο κλάδους: τη "βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική" και την "δημώδη μουσική". Το αρχείο περιέχει μονάχα δύο ηχητικά δείγματα σε μορφή mp3.
http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/christos/article_greek_traditional_music.htm
Σχετικά με την αυθεντικότητα και την απομίμηση
Άρθρο της Εριφύλης Μιχαηλίδου - Κάτανα, που επικρίνει καυστικά την "υποκρισία" και την ψεύτικη "αναβίωση" μουσικών και χορευτικών παραδόσεων όπως οργανώνονται από κάποιους "εκ-πολιτιστικούς συλλόγους".
http://users.forthnet.gr/ath/heliodromion/authenticotis.htm
Δημοτική Μουσική της Κύπρου
Ιστοσελίδα στον ιστότοπο του Κύπριου τραγουδιστή Μιχάλη Τερλικκά, με κείμενό του στο οποίο εκθέτει τους προβληματισμούς του για την διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού, τη σχέση του Κυπριακού τραγουδιού με αυτά των γύρω περιοχών, και την προφορά της Κυπριακή διαλέκτου.
http://www.music.net.cy/terlikkas-mixalis/keimena.htm
Τα Καλοκαιρινά Πανηγύρια
Μια μικρή έρευνα που παρουσιάζεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (10/08/97) για τα καλοκαιρινά πανηγύρια στην Ελλάδα. Αναφέρονται οι μεγαλύτερες (θρησκευτικές) γιορτές στις οποίες οργανώνονται τοπικά πανηγύρια με μουσική, αλλά και οι αλλαγές που αυτά έχουν υποστεί από την χρήση νέων οργάνων, την κυριαρχία των δημοτικοφανών ασμάτων, και την εξωγαμία και την αστικοποίηση.
http://www.hri.org/E/1997/97-08-10.dir/keimena/art/art2.htm
Τα αποκριάτικα της Δόμνας
Στον ιστότοπο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπάρχει το άρθρο του Γιώργου Ε. Παπαδάκη, που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία (12/03/2003) και αναφέρεται στην εκδήλωση για την παράδοση της Αποκριάς στην οποία η Δόμνα Σαμίου παρουσίασε τραγούδια και δρώμενα, πολλά με άκρως τολμηρό περιεχόμενο.
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.publications&id=176
"Οι Μελωδίες Της Νοσταλγίας"
Αρθρο του Στέλιου Καλογεράκη που δημοσιεύτηκε στο "BHMA" (Απρίλιος 1999). Κριτική αποτίμηση του φαινομένου της ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την παραδοσιακή μουσική (το 'νεο-παραδοσιακό' ρεύμα), τη διδασκαλία παραδοσιακής μουσικής σε ωδεία και μουσικές σχολές, κ.ά.
http://www.amariotes.gr/index.php?id=6,10,0,0,1,0
Α' Διαβαλκανικό Φεστιβάλ "Παρά θιν' αλός '95"
Αρθρο στην "Μακεδονία/Θεσσαλονίκη" του φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν μουσικοί και μουσικολόγοι από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, για το θέμα των διαφορών και των ομοιοτήτων στη φωνητική μουσική των Βαλκανικών χωρών.
http://www.hyper.gr/makthes/950828/50828d01.html
Report on the Coverage of the ROMA in the Greek Press
Αναφορά σε αρχείο PDF με αποσπάσματα εντύπων για τους Ρομά στην Ελλάδα. Το τελευταίο απόσπασμα ασχολείται λίγο με τη μουσική των Roma αλλά, για τον συντάκτη της αναφοράς, "δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αναπαράγοντας μια ειδυλλιακή, ρομαντική εικόνα για την κατάστασή τους".
http://www.greekhelsinki.gr/pdf/roma-press-dec99.PDF
"The dance of heaven's ghosts"
Αρθρο στην "Ελευθεροτυπία" σχετικά με τον δίσκο "The dance of heaven's ghosts" της σειράς Hemisphere της EMI, (1997). Σύμφωνα με τον συντάκτη, το κείμενο του εσωφύλλου βρίθει ανακριβειών, ενώ η επιλογή των τραγουδιών είναι μονομερής, δίνοντας μια εξαιρετική εσφαλμένη εικόνα για την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, αλλά και την κοινωνική ζωή.
http://www.hri.org/E/1997/97-03-23.dir/keimena/art/art2.htm
Διεθνής Συνάντηση για το Ούτι
διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού "ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ" στις 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου του 2002 για τις ερευνητικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές στη Μεσόγειο. Υπήρξαν εκθέσεις ιστορικών οργάνων, διαλέξεις για την εξέλιξη του οργάνου από μουσικολόγους, ερευνητές, και κατασκευαστές, κινηματογραφικές προβολές. Παρουσιάστηκαν οι "σχολές" και οι τάσεις που συναντούμε σήμερα στη Μεσόγειο σε σχέση με το ύφος, την τεχνική και το ρεπερτόριο του οργάνου.
http://www.almahabba.gr/el/members/pericles-pantoleon.html
ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Ιστότοπος για το πολυφωνικό τραγούδι, ιδιαίτερα αυτό της Ηπείρου, με αποσπάσματα κειμένων, βιβλιογραφία, δισκογραφία, φιλμογραφία, πληροφορίες για σεμινάρια, και εξαιρετικές συνδέσεις σε ιστοτόπους που ασχολούνται με το πολυφωνικό τραγούδι άλλων μουσικών πολιτισμών, προς την εταιρεία "?πειρος" και τη ραδιοφωνική εκπομπή «Φωταψίες της άλλης όχθης».
http://www.polyphonic.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=54&lang=el
Μουσική στην Κόνιτσα
Αδιαμόρφωτη ακόμη σελίδα της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κόνιτσας, παρέχει λίγες πληροφορίες για τη μουσική της περιοχής. Πιο σημαντικό στοιχείο η παράθεση ονομάτων από γνωστές οικογένειες μουσικών (Μπετζαίοι, Αλεξίου, Χαλκιάδες, Πανουσάκιδες) και δημοφιλών παραδοσιακών τραγουδιών (πεκλάρι, ντάντω, αηδόνι, λεσκοβικιάρικο).
http://konitsa.gr/el/music
Δημοτικό τραγούδι Γρεβενών
Κείμενο διάλεξης του Τάσου Σεβαστιάδη, με θέμα την καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού της περιοχής των Γρεβενών.
http://www.fora.gr/grevena/nea/2003/2/sevastiadis.doc
και ένα γενικότερο κείμενο του ιδίου
http://www.fora.gr/grevena/nea/2002/12/tasos.html
Μουσική στη Λάρισα
Ιστοσελίδα για την καλλιέργεια των τεχνών στη Λάρισα. Λίγα ιστορικά στοιχεία για τη μουσική ζωή με αναφορές στη δραστηριότητα που είχαν μπάντες της Φιλαρμονικής, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και οι τοπικές χορωδίες.
http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?pid=2&sub=8&sc=6
Μουσική Παράδοση της Ευρυτανίας
Ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, με αναφορές σε ονομαστούς ντόπιους οργανοπαίκτες και ιδιαίτερους για την περιοχή σκοπούς.
http://www.evrytan.gr/ENCYKLOPAIDIA0/klironomia2/Music.htm
Μουσική στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία
Ιστοτόπος που περιέχει: Συλλογή 118 Δημοτικών Τραγουδιών απο την Αρκαδία, την Πελοπόννησο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Αποσπάσματα από το βιβλίο "Αναζητώντας τις Ρίζες μας" του Ι. Ασημακόπουλου, γύρω από το δημοτικό, κλέφτικο, αντάρτικο τραγούδι, και τα νανουρίσματα. Επίσης, στίχοι, αρχεία ήχου RealAudio και mp3. Ακόμη, παρουσίαση του βιβλίου και συλλογής CD "Βίωμα και Μεράκι" του Σταμάτη Μακρή.
http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/music/music.htm
The Folk Music of Skyros
Η Παραδοσιακή Μουσική της Σκύρου. ?ρθρο (Μάιος 1989) του Σωτήριου Τσιάνη, μέρος του οποίου (για το υπόλοιπο πρέπει να πληρώσετε συνδρομή) μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω σύνδεση. Το δωρεάν τμήμα είναι εισαγωγικής φύσης και αφορά γενικά την διάκριση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε περιοχές.
http://www.protoporia.gr/dimotika-tragoydia-tis-skyroy-demeno-p-214704.html
Μουσική στη Λέσβο
Εξαιρετικός δικτυακός τόπος του εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Επικοινωνίας και τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρισμένος σε τρία μέρη: 1. Μουσικές πρακτικές στη Λέσβο από τον 19ο στον 20ό αιώνα (ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες jpg), 2. Τραγούδια και σκοποί της Λέσβου σε αρχεία mp3, 3. Βιογραφικά σημειώματα μουσικών.
http://www.lesvos.gr/web/guest/tradition
About the Music of Olymbos and the Region (Κάρπαθος)
Ιστοσελίδα στην αγγλική γλώσσα για τη μουσική στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου, τα όργανα (λύρα, τσαμπούνα και λαούτο), την θέση και τον ρόλο των μουσικών. Περιέχει λίγα αρχεία ήχου (Πάνω Χορός, Συρματικός, Κεφαλονίτικα) σε RealAudio από ηχογραφήσεις που έγιναν σε γλέντια.
http://www.olymbos.org/music/
Η Ιστορία της Κρητικής Μουσικής
Άρθρο του Αντώνη Λιάτσικα στο κρητικό δικτυακό περιοδικό "Στιγμές", με υποτμήματα: Αρχαϊκά σημάδια, Επιρροές από Δύση και Ανατολή, 20ός αιώνας: το θαύμα της εξέλιξης, Οι πρωτομάστορες, Οι νεώτερες εξελίξεις, Τα χρόνια της δοκιμασίας, Αισιόδοξα μηνύματα. Επίσης ηχητικά αποσπάσματα από τη συλλογή σε CD 'Πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής".
http://stigmes.gr/gr/grpages/articles/lyra.htm
Στο http://stigmes.gr/br/brpages/themabr.htm υπάρχει λίστα άλλων, σχετικών με την κρητική μουσική, άρθρων του περιοδικού στα αγγλικά
An introduction to Cretan Traditional Music
Ιστορία της Κρητικής Μουσικής, διάσημοι Κρήτες μουσικοί, είδη οργανικής και φωνητικής μουσικής δημιουργίας, χοροί. Σημαντικές συνδέσεις με ελληνικές ιστοσελίδες για την κρητική και ελληνική αρχαία και παραδοσιακή μουσική.
http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/crete-music.html
Κρητική Μουσική
Ιστότοπος με πληροφορίες για την Κρητική Μουσική: Ιστορία, καλλιτέχνες των χρόνων 1880-1960, Παραδοσιακοί χοροί, Όργανα, Μαντινάδες, Ριζίτικα, και Φεστιβάλ. Ίσως να κουράζει ο χρόνος αναμονής για την φόρτωση κάθε σελίδας, λόγω των λεπτομερειακών γραφικών και των εφαρμογών σε Flash.
http://www.cretan-music.gr/
Cretan Music - Κρητική Μουσική
Άλλος ένας ιστότοπος για την κρητική μουσική σχεδιασμένος από τους Κώστα Βασιλάκη, Θεόδωρο Ρηγινιώτη και Γιώργο Γαβαλά. Κείμενα και άρθρα, όργανα, καλλιτέχνες, χοροί, ριζίτικα, μαντινάδες, ταμπαχανιώτικα, θρύλοι και παραδόσεις, λίγα δείγματα ή ολόκληρα τραγούδια σε mp3. Δισκογραφία του Ερωτόκριτου. Παραπομπές σε δίσκους και βιβλία.
http://www.cretan-music.gr/
The Pontic Music Home Page
Ιστότοπος αφιερωμένος στην μουσική του Πόντου. Περιλαμβάνει σύντομη ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, με σύντομες, αλλά περιεκτικές, αναφορές στη μουσική, τις βασικές κλίμακες, τους ρυθμούς (περιλαμβάνονται και εικόνες gif με τη βασική μορφή ρυθμών όπως σέρα, διπάτ, κότσαρι, τίκ κ.ά.), και πληροφορίες για τον κεμαντσέ. Συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες.
http://www.scimitarmusic.com/pontos/index.html
Τα τραγούδια του Ποντιακού λαού
Σ'αυτή την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη θα βρείτε πληροφορίες για την ιστορία του τραγουδιού στον Πόντο.
http://www.pontos1923.com/pages/pontmousiki.html
Η Παραδoσιακή μουσική του Πόντου στη σύγχρονη εποχή
Άρθρο του Παύλου Τσακαλίδη, που εκθέτει τους προβληματισμούς του για την θέση και επιβίωση της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής στον σύγχρονο κόσμο.
http://www.trapezounta.com/EP0101a.htm
The Greek Musical Tradition in South Italy
Ιστότοπος για την ελληνική μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας επιμελημένος από τον Νώντα Κίτσο. Η ιστορία των Ελλήνων στην Κάτω Ιταλία, φωνητικές μορφές, οργανική μουσική. Περιέχει αρχεία mp3 με ποίηση, και αγγλική μετάφραση, πληροφορίες για ηχογραφήσεις της μουσικής αυτής. Συνδέσεις σε άλλους τρεις σχετικούς ιστοτόπους.
http://www.rootsworld.com/griko/
Ομογένεια / τουριστικές αναφορές
Τερψιχόρη
Σύλλογος που εδρεύει στη Γερμανία και ιδρύθηκε "με σκοπό την διατήρηση και προστασία της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, μέσα από την μουσική τον χορό και την ενδυμασία". Διοργανώνει εμφανίσεις χορευτικών συγκροτημάτων και γιορτές, συλλέγει στολές και φιλοδοξεί να γίνει κέντρο πληροφοριών για την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορό."
http://www.terpsichori-ev.de/uns_gr.html
The Hidden Treasure: Traditional Music in Greece
Ιστοσελίδα καταρχήν τουριστικού ενδιαφέροντος της Susan Raphael, η οποία έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα και καταγράφει με πολύ αγάπη την τρέχουσα μουσική πράξη, όπως εκδηλώνεται σε ταβέρνες, πανηγύρια, και μαζώξεις. Έχει στοιχεία για όλα τα όργανα και όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και αναζητά αλλοδαπούς εκδότες των ιστοριών της από τα ταξίδια της στην Ελλάδα.
http://www.greecetravel.com/music/traditional.html
http://www.in2greece.com
Τουριστικού ενδιαφέροντος ιστοτόπος, που περιλαμβάνει και ένα τμήμα για την ελληνική μουσική. Περιέχει μονάχα βασικές πληροφορίες έκτασης μιας παραγράφου για κάθε ένα από τα παρακάτω θέματα: αρχαία μουσική, ύμνους, δημοτικά, κλέφτικα, ρεμπέτικα.
http://www.in2greece.com/english/index.htm
Greek Folk Music and Dance
του κλαρινίστα Γιάννη Παπάγιωργα (John Pappas) που παρέχει στοιχειώδεις πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα για τα παραδοσιακά ελληνικά όργανα (με φωτογραφίες), τα συγκροτήματα οργάνων κατά περιοχές και ύφος, σύντομη ιστορία των οργάνων και της θέσης τους στην μουσική ζωή. Πληροφορίες για γνωστούς χορούς και τους βασικούς τους βηματισμούς. Τέλος, στοιχεία για τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες με μερικές φωτογραφίες.
http://www.greekfolkmusicanddance.com/
Τhe Greek Folk Music FTPserver
Ιστοσελίδα που δίνει πληροφορίες για το πώς να συνδεθείτε στον σχετικό FTP server, μέσω του οποίου μπορείτε να ανταλλάξετε αρχεία ήχου (wav ή mp3) ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Προϋπόθεση για την χρήση είναι να ανεβάζετε κι εσείς αρχεία.
http://www.oocities.org/greekfolkftp/
The Greek American Folklore Society
Ένωση Ελληνοαμερικανών που εδρεύει στη Νέα Yόρκη και διοργανώνει φολκλορικές εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και χορού, αναβιώσεις παραδοσιακών γάμων, αλλά και διοργάνωσης διαλέξεων, εκθέσεων και σεμιναρίων.
http://www.emoreiro.com/GAFS/
The Greek Festival Index Site
Portal με συνδέσεις με ελληνικά φεστιβάλ στις ΗΠΑ.
http://www.greek-fest.com/greekfest.shtml
Το Συγκρότημα "Ταξίμι"
Ομογενείς από τη Σουηδία που συμπράττουν με Σουηδούς μουσικούς, παίζοντας ελληνική παραδοσιακή μουσική σε διάφορα φεστιβάλ στη Σκανδιναβική χερσόνησο, αλλά και σε εκδηλώσεις της ομογένειας στην Ελλάδα.
http://hem.bredband.net/sirlai/html/in_greek.html
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων ,
Το μουσείο στεγάζει μέρος της συλλογής λαϊκών οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη. Η Ιστοσελίδα είναι απλά ενημερωτική, με πιο σημαντικές πληροφορίες αυτές για τις εκδηλώσεις του μουσείου.
http://www.instruments-museum.gr/products6.php?wh=1&lang=1&the1id=&the2id=12&theid=12&open1=&open2=12
The bouzouki's long journey from rembetika to rock 'n' roll and beyond
Ιστοσελίδα του Paul Kotapish με την ιστορία του μπουζουκιού στην Ιρλανδία, διαμέσου των πρωτοπόρων μουσικών Johnny Moynihan και Andy Irvine που βοήθησαν στην δημιουργία μιας μικρής Ιρλανδέζικης παράδοσης μπουζουκιού! Συνδέσεις με κατασκευαστές μπουζουκιού, δισκογραφία Ελλήνων, Ιρλανδών και Αμερικανών μπουζουκτσήδων, μικρή βιβλιογραφία.
http://www.acousticguitar.com/issues/ag89/bouzouki.html
Το Ούτι ,
Ιστότοπος του Νίκου Δημητριάδη για το Ούτι. Περιλαμβάνει μελέτες του συγγραφέα με λιγότερο ή περισσότερο εκτενή άρθρα στα ελληνικά ή στα αγγλικά για την ιστορία του οργάνου, την φροντίδα του, την Τουρκική, Αραβική, και Περσική μουσική και βιογραφίες γνωστών μουσικών με ηχητικά αποσπάσματα σε asf (απαιτεί Windows Media Player). Λίγες δικές του ηχογραφήσεις βασικών μακαμιών σε mp3.
www.oud.gr
Folk Customs: The Clarinet in Greek Folk Music (Part 1)
Ιστοσελίδα του James N. Stoynoff, για το κλαρίνο στην Ελλάδα. Σύντομη ιστορία, οι λόγοι για την προτίμηση του συστήματος Albert έναντι του Boehm στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
http://www.ohfs.org/newsletter/1997mayjune.htm
The Clarinet in Bulgarian Wedding Music: An Introduction (Abstract)
Περίληψη εργασίας του Michael Rowlet για τη μουσική που παίζει το κλαρίνο στους γάμους στη Βουλγαρία.
http://www.clarinet.org/clarinetFestArchive.asp?archive=77
Διεθνής Συνάντηση για το Νέυ
Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11, 12, και 13 Οκτωβρίου 2003, διοργάνωση του πολιτιστικού οργανισμού "Εν Χορδαίς" με διαλέξεις, συναυλίες, και masterclass με σπουδαίους εκτελεστές από όλη τη Μεσόγειο.
http://www.atraktos.net/article.asp?cat=2&article=5425
Οργανοποιείο "Ιαπετός"
Ιστότοπος του οργανοποιείου του Γιώργου Καρελλά, που κατασκευάζει έγχορδα όργανα (μπουζούκια, τζουράδες κ.ά). Δυνατότητα αγοράς έτοιμων οργάνων ή ανταλλακτικών για ιδιοκατασκευές.
http://www.karellas.gr/
Μουσικά Όργανα Κ. Δεκαβάλλα
Από τα ονομαστά οργανοποιεία της Θεσσαλονίκης, κατασκευάζουν έγχορδα όργανα (ούτι, μπουζούκια κ.ά), δυνατότητα αγοράς μέσω δικτύου, και κατασκευές κατά παραγγελία.
http://kostas.dekavalas.gr/
Φορείς / Σύλλογοι / Ινστιτούτα μελετών
Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής
ΤΕΙ Ηπείρου, Αρτα. "Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάπτυξη και η μετάδοση γνώσεων στην μελέτη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους σπουδαστές, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο."
http://www.pyr.gr/sxoles/tmima-laikis-paradosiakis-%20moysikis.htm
Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας
Στα πλαίσια καταγραφής της βλάχικης πολιτισμικής δημιουργίας, ο Σύλλογος έχει κυκλοφορήσει διπλό άλμπουμ δίσκων, κασέτες και C.D. με βλάχικα τραγούδια που αναφέρονται στην κτηνοτροφική και κυρατζίδικη ζωή των Βλάχων, στο γάμο, στην αγάπη, στην ξενιτιά... Στον ιστοτόπο μπορείτε να βρείτε λίγες πληροφορίες για τους βλάχους, τους βλάχους της Βέροιας, τη βλάχικη γλώσσα, τις δραστηριότητες του συλλόγου, τα βλάχικα τραγούδια και να κατεβάσετε τμήματα των τραγουδιών που είναι στο τελευταίο CD σε μορφή mp3.
http://www.vlahoi.gr/index.asp?RFRM=http://www.vlahoi.gr/istoria.htm
Ι.Τ.Ε., Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εδρεύει στο Ρέθυμνο. Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος της Εθνομουσικολογίας ήταν ο, εκλιπών, Γεώργιος Αμαργιανάκης, καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός εθνομουσικολογικού κέντρου που θα παρέχει όλες τις δυνατότητες έρευνας και μελέτης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
http://www.ims.forth.gr/
Πρόγραμμα Εθνομουσικολογικής Έρευνας
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ασχολείται κυρίως με τη συλλογή και επεξεργασία δημοτικής μουσικής της Κύπρου. Προσφέρει λίγα ηχητικά δείγματα, κάποιες μεταγραφές σε πεντάγραμμο, και συνδέσεις με πανεπιστήμια, ινστιτούτα ερευνών για την εθνομουσικολογία, περιοδικά.
http://www.ucy.ac.cy/research/ethno/index.htm
Ρυθμοί της ανατολικής μουσικής
Κατάλογος ρυθμών από τα Βαλκάνια, την Τουρκία ως την Αραβία. Παραπομπές σε σχετικούς ιστοτόπους για την ανατολική μουσική.
http://www.khafif.com/rhy/rhylist.html
Χίος, Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Σελίδες για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική από τον Νίκο Οικονομίδη. Περιλαμβάνει παρτιτούρες σε gif, στίχους τραγουδιών και ηχητικά δείγματα σε wav.
http://www.chiosnet.gr/music/
Kerosmusic - Δισκογραφική Εταιρεία
Ενημέρωση για τις κυκλοφορίες αυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας. Λίγες παρτιτούρες σε μορφή gif, λίγα Midi αρχεία και στίχοι τραγουδιών.
http://www.kerosmusic.gr
Παραδοσιακή Μουσική
Site με περί τα 500 mp3 αρχεία σε αλφαβητική σειρά και με λίγα σχόλια για το είδος του τραγουδιού, την προέλευσή του, την κλίμακα και τους στίχους, τους τραγουδιστές και εκτελεστές. Όταν επισκεφτήκαμε τη σελίδα δεν ήταν δυνατή η ακρόαση ή το κατέβασμα κανενός τραγουδιού.
Μουσική των Ελλήνων του Πόντου
Δισκοκριτική του Γιώργου Ε. Παπαδάκη, στο περ. ΔΙΦΩΝΟ (Ιούνιος 2000) για την παραγωγή του Νίκου Παπάζογλου, μιας σειράς από 14 ποντιακά τραγούδια, με τους τραγουδιστές Μιχάλη Καλιοντζίδη και Γενοβέφα Μιχαηλίδου.
http://www.trapezounta.com/difonojune00No1.htm
Ιάσων - Σκοποί και τραγούδια από τη Μαύρη Θάλασσα
Δισκοκριτική του Γιώργου Ε. Παπαδάκη, στο περ. ΔΙΦΩΝΟ (Ιούνιος 2000) για την παραγωγή του Βασίλη Κασούρα, (ΜΒΙ). Πρόκειται για τραγούδια που κατέγραψε ο Φίλιππος Κεσαπίδης από την περιοχή των Σουρμένων, στη Μαύρη Θάλασσα, το 1998.
http://www.trapezounta.com/difonojune00No2.htm
"The dance of heaven's ghosts"
?ρθρο στην "Ελευθεροτυπία" σχετικά με τον δίσκο "The dance of heaven's ghosts" της σειράς Hemisphere της EMI, (1997). Σύμφωνα με τον συντάκτη, το κείμενο του εσωφύλλου βρίθει ανακριβειών, ενώ η επιλογή των τραγουδιών είναι μονομερής, δίνοντας μια εξαιρετική εσφαλμένη εικόνα για την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, αλλά και την κοινωνική ζωή.
http://www.hri.org/E/1997/97-03-23.dir/keimena/art/art2.htm
Repertories and identities of a musician from Crete
?ρθρο της Tullia Magrini που παρουσιάστηκε στο EOL Symposium on Mediterranean musicians, και εξετάζει τη ζωή και τις πολλαπλές μουσικές ταυτότητες του Κρητικού Κώστα "Νάφτη" Παπαδάκη, αρχικά παραδοσιακού βιολιστή με Κρητικό ρεπερτόριο, που έδρασε και ως ρεμπέτης στην Αθήνα, ενώ αργότερα μετανάστευσε στην Αμερική παίζοντας διάφορα ελληνικά ιδιώματα.
http://www.umbc.edu/eol/3/magrini/index.html
Αριστείδης Μόσχος (1931-2001)
Δύο άρθρα για τη ζωή και το έργο του σαντουρίστα Αριστείδη Μόσχου
http://www.epoxi.gr/persons19.htm
http://gefyrismoi.blogspot.gr/2009/11/blog-post_07.html
Οι παλιοί μας μουσικοί-Γιάννης Παναγής (ο Μυτιληναίος)
Συνέντευξη του Γιάννη Παναγή, τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ακκορντεονίστα στον Π.Αγιακάτσικα.
http://www.iera.gr/old/efimerida/48/5/panagis.htm
Πωλήσεις μουσικών ηχογραφήσεων
www.studio52.gr
Εμπορικός ιστότοπος για online παραγγελία CDs.
http://www.studio52.gr/catalog_gr.htm
Σύλλογος Προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής "Σίμων Καράς"
Iστοσελίδα που εκθέτει τις ηχογραφήσεις του Συλλόγου.
http://simonkaras.com/
Kerosmusic - Δισκογραφική Εταιρεία
Ενημέρωση για τις κυκλοφορίες αυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας. Λίγες παρτιτούρες σε μορφή gif, λίγα Midi αρχεία και στίχοι τραγουδιών.
http://www.kerosmusic.gr
Βιβλιογραφία-βιβλιοπαρουσίαση-πωλήσεις μουσικών βιβλίων
Σύλλογος Προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής "Σίμων Καράς"
Ιστοσελίδα που παρουσιάζει τις εκδόσεις βιβλίων του συλλόγου.
http://simonkaras.com/
Δημοτικά Τραγούδια της Βορείου Ηπείρου
Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Σ. Φωτίου και Νίκου Β. Λύτη που πραγματοποίησαν μια μακροχρόνια έρευνα για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι στην Αλβανία.
http://www.i-m-patron.gr/biblioparousiash/dimotika_tragoudia.html
Βιβλιογραφία δημοτικού τραγουδιού
Στην ιστοσελίδα αυτή που είναι μέρος ενός ιστοτόπου φιλολογικού ενδιαφέροντος, θα βρείτε βιβλιογραφία για το δημοτικό τραγούδι.
http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=2960&la=1
Δημοτικό Τραγούδι
Βιβλιογραφία που προτείνει ο Αλέξης Πολίτης. Παρουσίαση και σχόλια για περί τους δέκα τίτλους βιβλίων και μελετών.
http://www.biblionet.gr/book/158437/%CE%A4%CE%BF_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9l
Παραδοσιακή Μουσική Πάρου
Παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Αντ. Χανιώτη που περιέχει 102 παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της νήσου Πάρου των Κυκλάδων γραμμένα σε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Παρασημαντική.
http://www.cc.ece.ntua.gr/~achan/Biblio/Biblio-Index.html
Δοξασίες και πραγματικότητες για την θεραπευτική δύναμη των ξύλινων πνευστών
?ρθρο του Dr. Αθανάσιου Δρίτσα, για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου των πνευστών οργάνων, με αναφορές σε αρχαίες φιλοσοφίες και σύγχρονη ιατρική.
http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=286077
Gypsy Musicians
Ιστοσελίδα για τους Ρομά μουσικούς, ιδιαίτερα της Ρουμανίας, με αρκετά ιστορικά στοιχεία για την προέλευσή τους, τις διαδρομές τους στην Ευρώπη και τη συμβολή τους στην καλλιέργεια της μουσικής.
http://worldmusic.nationalgeographic.com/view/page.basic/genre/content.genre/roma__gypsy__music_778/en_US
Balkanarama
Σύγκροτημα που παίζει μουσική από όλη την Βαλκανική Χερσόνησο.
http://balkanarama.com/music.htm
Βαλκανική Μουσική
Συνδέσεις με ιστοσελίδες σχετικές με τη Βαλκανική μουσική
http://www.muammerketencoglu.com/home/page/454
http://www.balkanfolk.com/
Τόπος που περιλαμβάνει πληροφορίες για τον παραδοσιακό πολιτισμό στα Βαλκάνια, παραπέμποντας σε καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικούς, κ.ά), οργανώνοντας σεμινάρια παραδοσιακού τραγουδιού, οργάνων και χορού.
http://www.balkanfolk.com/